Facebook

PRISTAGARE OCH STIPENDIATER

Här finner du bilder och information om våra pristagare och stipendiater. Klicka gärna runt och läs om de hjältar som vi uppmärksammat sedan 2004!  

Anna Lindh-pris 2019

Anna Lindhs minnesfond har utsett Cecilia Uddén till mottagare av årets Anna Lindh-pris. Cecilia Uddén är en av Sveriges mest behövda journalister. Behövd, därför att hon tar med lyssnarna till vanliga människor som lever sitt liv mitt i konflikthärdar, krig, revolutioner och politisk instabilitet. 

Anna Lindh-pris 2018

Årets pristagare är Eren Keskin, turkisk människorättsadvokat som leder organisationen The Association of Legal Aid Against Sexual Violence. Eren har oförtröttligt arbetat för att hjälpa våldsutsatta kvinnor liksom HBTQ-personer och syriska skyddsbehövande i Turkiet.

Anna Lindh-pris 2017

Pristagare är Mina Dennert, författare och journalist och grundare av Facebookgruppen #jagärhär - som arbetar för ett bättre debattklimat och ett mer inkluderande samhälle. 

Anna Lindh-pris 2016

Pristagare är Svitlana Zalishchuk, parlamentariker från Ukraina. Svitlana är  till yrket journalist och en av grundarna till Centre UA (Centre of United Actions), en organisation som samlar medborgare och fristående organisationer i Ukraina.  

Anna Lindh-pris 2015

Pristagare är Camila Salazar Atias som är kriminolog på Fryshuset och en av Sveriges främsta experter på kriminella gäng. Priset går även till dokumentärfilmaren Leslee Udwin, skaparen av dokumentärfilmen "India's Daugther", som fått stor uppmärksamhet världen över. 

Anna Lindh-pris 2014

Bochra Belhaj Hmida från Tunisien för sitt ihärdiga och modiga arbete för mänskliga rättigheter i Tunisien. Med mod, uthållighet och stor hängivelse har Bochra Belhaj Hmida kämpat för att ge förföljda i Tunisien rättshjälp och en röst där regeringen har misslyckats.

Anna Lindh-pris och stipendiater 2013

2013 års stipendier tilldelades Gotland Folkhögskolas musiklinje Ella pop- och rocklinje och organisationen Tjejzonen. Årets Anna Lindh-pris tilldelades diplomaten och feministen Madeleine Albright.Läs mer om 2013 års pristagare och stipendiater här.