Facebook
Amira Hass

Amira Hass
Fotograf: Magnus Selander

ANNA LINDH-PRISTAGARE 2004: AMIRA HASS

Sedan 1991 har den israeliska journalisten Amira Hass rapporterat från Västbanken och Gaza för den israeliska dagstidningen Haaretz. Hennes orädda stil och förmåga att kritiskt granska både den israeliska och palestinska sidan har gjort henne till ett respekterat namn, läst av såväl israeliska militärer som fredsaktivister. 2004 belönades hon med det första Anna Lindhstipendiet.

När den första intifadan bröt ut 1989 avbröt Amira Hass sina universitetsstudier i historia och fick ett arbete inne på Haaretz redaktion. Akademin föreföll plötsligt alltför långt från verkligheten. Parallellt engagerade hon sig ideellt i kampen för palestinska arbetares rättigheter.

Kommunismens fall i Rumänien 1989 blev hennes första uppdrag som skribent för Haaretz. 1991 började hon rapportera från Gaza och två år senare gick flyttlasset dit. Nu bor hon i Ramallah på Västbanken.

Efter att i många år ha rapporterat om stridigheterna mellan Israel och Palestina är hennes roll nu friare och hon medverkar regelbundet som krönikör och analytiker i tidningen. Men hon är också författare till två böcker: Drinking the Sea at Gaza: Days and Nights in a Land Under Siege och Reporting from Ramallah: An Israeli Journalist in an Occupied Land.

Styrelsen motivering:

I sin  kompromisslösa rapportering från Västbanken och Gaza bidrar Haaretz-journalisten Amira Hass till att öka förståelsen för palestiniernas situation under den israeliska ockupationen. Genom att informera den israeliska allmänheten om det dagliga livet i Palestina medverkar hon till att skapa förutsättningar för en meningsfull dialog.


Läs om Fakultetsambassadörerna

Läs om Föräldratelefonen

Läs om Ladyfest