Facebook
Anna Lindh

”I VÅR VÄRLD ANGÅR ALLT ALLA”

EU-minister Birgitta Ohlsson citerar den tjeckiske frihetshjälten Václav Havel för att poängtera att vi bör bry oss om vad som händer i det land som ligger 100 mil från Sverige. Europas sista diktatur – Belarus (Vitryssland).

Bredvid panelen står en symbolisk, tom stol. Det skulle ha varit Belarus mest kände människorättskämpe, Ales Bjaljatskis, plats. Ales var ordförande för människorättscentret Viasna i Minsk innan han blev fängslad i november 2011.

– Han var chef på ett litteraturmuséum, han trodde nog inte att hans liv skulle bli såhär, säger Tatsiana Revjaka som arbetar på Viasna och som år 2006 tilldelades Anna Lindh-priset för sin outtröttliga kamp för mänskliga rättigheter.

Situationen för de politiska fångarna i Vitryssland blir inte bättre. Vardagen präglas av hot, undermålig kost och brist på vård. De får inte träffa anhöriga och lider under enorm psykologisk press.

Tatsiana berättar att tortyr, kränkande behandling och misshandel förekommer, men gentemot Ales verkar man ha valt en annan strategi. Han befinner sig i en slags dubbel isolering eftersom man har förbjudit andra fångar att överhuvudtaget prata med honom. Om en annan fånge hälsar på honom kan de komma att straffas, något de flesta inte är beredda att riskera.

Sist Ales fick träffa sin fru var i maj förra året. I år kommer han att få träffa henne i augusti, under två timmars tid, genom en glasvägg.

Läs hela sammanfattningen av seminariet om politiska fångar under Verksamhet/aktuellt.